IV. Ce este de fapt lumea in care traim, o lume simulata, o lume a iluziilor? Daca ar fi o lume REALĂ, cum se explica existenta profeţiilor care se împlinesc pas cu pas? Doar intr-o lume unde totul a fost creat de la inceput, cu start şi finish, pot exista profeţii.

 

Pentru o mai bună înţelegere, voi face o paralela intre lumea noastra si lumile virtuale, astfel ca cei initiati în calculatoare şi nu numai, cand vor citi Biblia sau doar Evanghelia sa ramână uimiţi de imensa asemanare. Lumea materiala, această imensă cantitate de energie in forma potenţiala există respectând nişte legi matematice, iar informatica e un alt fel de matematica, crează "legi" tot pentru o formă de energie, energia electromagnetica a "golurilor şi electronilor" dintr-un circuit integrat.

Lumea materiala in care traim o putem asemana cu un imens calculator. Asa cum un software reprezinta în informatică  limbajul de programare, la fel în lumea materială avem un alt limbaj - CUVÂNT, legile matematice şi fizice prin care o mare cantitate de energie izvorâtă nu se ştie de unde s-a organizat continuu din momentul big-bang-ului şi până astăzi.  Aceasta energie in stare potentiala, condensata, care este materia, se poate descompune conform teoriei relativitatii in fotoni şi alte particule subatomice daca este accelerata in vid la viteza luminii. Nu cunoastem insă prin ce legi, o întreaga stea poate fi strivită pana la dimensiunea unui atom, fenomenul "gaură neagră".

Astronomii, prin teoria Big Bang-ului au aratat ca lumea a luat nastere dintr-un punct fara dimensiuni, unde la inceput ar fi fost condensata toata materia universului. La această teorie s-a ajuns prin observatii astronomice dar si prin masuratori ale expansiunii materiei in univers. Teoria Big-Bang-ului nu se poate dovedi inca prin nici o formula fizică pentru că la fel ca si în cazul gaurilor negre, si marea explozie a Big-Bang-ului sfideaza toate legile fizicii cunoscute in prezent.

 In Bliblie scrie: „La inceput D-Zeu a facut cerurile si pamantul”  mai exact, spatiul si materia. Se spune mai departe in Bliblie „si pamantul era gol si fara forma - netocmit” , materia primordiala fiind sub forma unor "vălătuci" - nori din gaz de hidrogen (a se vedea documentarul B.B.C. – Space). Acesti nori sau invartit tot mai repede pana au aparut in interiorul lor reactii termonucleare de fuziune, rezultand din 2 atomi de Hidrogen 1 atom de Heliu s.a.m.d. pana s-au format toate elementele din sistemul lui Mendeleev. Norii de hidrogen au devenit astfel uriase bombe termonucleare - stelele, care au explodat  (supernovele) iar din bolovanii rezultati s-au format planetele.

Nici macar o singura bacterie nu a fost descoperita pe alt corp cosmic, sau macar urme de aminoacizi, sau alte substante organice. Viata abunda doar pe Pamant în mod miraculos.

Fără Lună, Pamantul s-ar roti haotic in jurul unor axe multiple (nu precis in jurul unei singure axe ca in prezent) iar clima ar face imposibila viata. Am avea astfel uragane inspaimantatoare pe tot globul, n-ar mai fi anotimpuri, ar fi secete cumplite luni de zile in unele locuri sau arsite teribile în alte locuri. Dar Luna are exact dimensiunea si greutatea necesara pentru a tine Pamantul in echilibru formand un urias pendul cu acesta. Modul in care s-a format Luna din Pamant se cunoaste, dar sansele ca ea sa aibe exact dimensiunea care o are au fost extrem de mici. Sa fie probabilitatea numele lui Dumnezeu?

Fara Jupiter in apropiere am fi expusi asteroizilor de mari dimensiuni. Jupiter de mii de ori mai mare ca Pamantul atrage toti asteroizii uriasi care altfel ar lovi din plin pamantul. Dar Jupiter se putea forma la o distanta mai mare de pamant sau deloc. Si totusi s-a format in sistemul nostru solar. Sa fi aparut Jupiter doar din pura şansă? Alte sisteme solare nu au un jupiter al lor, dar nu au nici viata. Pentru a fi viata pe pamant intervin atat de multi factori incat toti la un loc nu pot fi considerati o uriasa coincidenta. Asa zisele aratari ale extraterestrilor nu sunt din universul material. Ele provin din universuri atemporale si imateriale. Nici o urma care sa ateste tehnologie extraterestra nu a fost identificata pe pamant. Doar picturi care ar semana cu oameni in costume de astronaut, dar vizionari au fost in toate timpurile, de mii de ani. Iar viziunile lor s-ar putea sa fie generate de către fiinte din lumi aflate in afara lumii materiale, fiiinte care "văd" in viitor pentru că trăiesc în afara timpului şi spaţiului. Despre aceste fiinte Biblia ne spune ca pot interveni in mintea oamenilor, generand viziuni.

Daca cititi Evanghelia si sunteti programatori, creatori / designer-i de lumi virtuale cu ajutorul computerului veti observa ca Isus era simultan si in planul lumii materiale si in afara ei. De aceea stia totul dinainte, chiar mai mult, exact ca un programator isi anula propriile coduri informatice executand ceea ce noi numim astazi "minuni". Aceste "minuni" le pot face si copiii pe calculator cand joaca un joc in lumi virtuale si triseaza prin coduri specifice, coduri care le permit sa nu moara, sa se vindece instantaneu, sa iasa din planul jocului, sa vada prin ziduri. Cartile Vietii despre care se tot spune in Biblie ar putea fi de fapt o frantura din hard disk-ul Marelui Programator. Cei care nu sunt scrisi in aceste directoare (cartile vietii) inseamna ca se afla in alte directoare (Iazul cu foc care arde vesnic). Oamenii sunt fisierele incluse in diverse directoare. Lucrul stupefiant care se spune in Biblie e ca oamenii au fost creati cu soarta lor cu tot inainte de a se naste, exact ca personajele unui joc virtual. Inseamna ca noi toti jucam un mare joc pe hardul disk-ul unei fiinte inaccesibile noua. La fel cum nici un personaj de joc virtual nu va putea iesi vreodata din calculatorul unui gamer sa-si salute partenerul, la fel nici oamenii nu vor putea iesi prin forte proprii din acest joc simulat. "Vom muri si vom cunoaste Adevarul?". Probabil. Inseamna ca Moartea ramane o mare oportunitate, fiindca daca personajele virtuale sunt condamnate pe vecie sa ramana in memoria hard disk-ului, oamenii se spune ca nu vor ramane in lumea materiala, atunci cand e vorba de esenta fiintei lor, numita SUFLET. Sau sa-i spunem script-cod sursa?

Acelora care il iubesc pe D-zeu, si cred in Trimisul Sau li s-a facut o mare promisiune, vor primi God Mode in Numele Sau (adica vor fi inviati / dezarhivati din starea pe care noi o numim moarte). Inaintea noastra au fost deja inviati oameni trimisi la noi ca sa ne inştiinţeze lucrurile viitoare (Moise, si restul prorocilor). Dar unii din ei si anume doi, Enoh si Ilie n-au gustat moartea, ei fiind "rapiti la Cer". Iata ca se poate. Dumnezeu spune ca Lui nu-i este nimic cu neputinta. Spre deosebire de programatorii umani, El isi poate scoate creaturile din acest "joc".

 

"Teoria Stringurilor" încearcă să explice "vălul" din profetia lui Isaiah 25:7

Şi, pe muntele acesta (Muntele Maslinilor), înlătură vălul care acoperă toate popoarele, şi învelitoarea care înfăşură toate neamurile."
Sa vedem ce întreprind fizicienii pentru a o lua inaintea Creatorului. Fizica s-a impotmolot in gaurile negre la propriu.
Acolo, teoria relativitatii, care explica excelent macrocosmosul se suprapune cu mecanica cuantica care explica microcosmosul din atomi. Ori aceste doua teorii se bat cap in cap si se exclud una pe alta fiindca intr-o gaura neagra o planeta devine mica cat un atom. Iar mecanica cuantica nu e aplicabila universului ca intreg ci doar atomului, la fel cum teoria relativitatii nu se poate aplica atomului.

Ca sa impace cele doua teorii intr-una singura, si sa explice fenomenul gaurilor negre, fizicienii au dezvoltat "teoria stringurilor" deocamdata doar teorie, imposibil de testat.


Teoria Stringurilor va explica vălul spaţio-temporal care ne inconjoară, definit prin teoria relativitaţii ?
Teoria string-urilor incearca sa uneasca Teoria relativitatii a lui Einstein cu mecanica cuantica a lui Neils Bhor

 

De la moartea lui Einstein se incearca aceasta unificare prin Teoria Stringurilor, o teorie care va finaliza visul lui Einstein de a uni legile fizici intr-o singura formula asa cum teoria relativitatii a unit gravitatia cu electromagnetismul, legile lui Newton au unit cerul cu pamantul iar ecuatiile scotianului Maxwell au legat electricitatea de magnetism.

 

Cand aceasta teorie a stringurilor va fi dovedita matematic, si trebuie sa se intample asta, pentru că doar o singura teorie si nu mai multe va oferi imaginea de ansamblu a universului, atunci lumea va cunoaste modul de a gandi al Creatorului.

 

Teoria stringurilor va dovedi matematic existenta lumilor superioare celei materiale precum si crudul adevar ca lumea materiala este o lume simulata intr-o alta lume.

 

Documentare legate de aceasta tema:

 

Einstein`s Dream - Strings Theory

si

The Privileged Planet - the search for purpose in the universe (physics, information, truth or evolution)

 

Legile fizicii, ale universului sunt intr-un "fine tuning", orice distorsiune a unei singure legi, oricat de mica ar fi, produce dezastre in toate legile. "Cine calca o lege, se face vinovat de calcarea tuturor legilor" spune Dumnezeu.

 

Asadar fizicienii cauta acea lege, una singura, care va unii toate legile si probabil va explica existenta altor lumi superioare celei materiale. In Biblie "legea unificata" e in Evanghelia, sub forma credintei.  

 

Pilat l-a intrebat pe Isus: "Ce e Adevarul?"  

Putea Isus sa-i raspunda astfel?: "Adevarul e ca esti doar un pion creat intr-o lume falsă care va trece, iar eu sunt Creatorul!" 

Dar raspunsul a venit intr-o forma mai eleganta, desi nu lipsita de aroganţă: "Eu sunt Calea, Adevarul şi viaţa!"

 

Biblia spune ca cel care a creat lumea îi va pune capat la un moment dat (piatra unghiulara care va sparge Chipul, din profetia lui Daniel). Nu va lasa ceasul iluziei sa bata la infinit.

 

Cand şi dacă Adevarul va fi descoperit matematic, lumea probabil nu va abandona zeii falsi, nici idolii ciopliti si nu va dori sa cunoasca Creatorul.

 

Valul care invaluie popoarele va fi dat la o parte pe muntele maslinilor spune Biblia, de catre Isus la a doua sa venire. Doar atunci putem spera intr-o "iluminare" generală. Asta inseamna ca celor rascumparati de pe Pamant li se va dezvalui ceea ce e dincolo de materie. Evident se psune ca vor avea un nou trup, capabil de aceasta perceptie. Deasemenea se spunce ca cei care nu vor dori sa cunoasca Adevarul, vor avea parte de El dintr-o cu totul alta perspectivă, una tragică.

 

Acest VĂL spatio-temporal care "acopera popoarele" are o formulă MATEMATICĂ ce dovedeste ca spatiul e legat strans de timp formand un continuum spatiu-timp, se numeste teoria relativitatii a lui Einstein, singura care explica logic ce e GRAVITATIA.

Acest văl e o pânză spaţio-temporală intreţesuta in infinite planuri. Einstein s-a chinuit 10 ani sa o puna intr-o formula matematica, a luat premiul nobel pentru descoperirea sa, unanim recunoscuta.

Teoria vălului biblic, spatiul ţesut cu materia intr-o singură pânză? Poate omul simplu sa inteleaga asta? Omul e facut sa gandeasca, nu doar sa memoreze lucruri care nu le poate intelege. E atat de simplu si absurd in acelasi timp. Dar adevarat.

Timpul, o notiune abstracta, invizibila, e ţesut strans cu materia în INFINITE PLANURI ca o panză UNICĂ. Ca un matrix tridimensional.

 

    Orice obiect material curbeaza aceasta pânză spatio-temporala influentand miscarea corpurilor din jur care plutesc in valurile acestei panze. Undele din acest văl spatio-temporal calatoresc cu viteza luminii, nu mai repede, nu mai incet. Aceste unde circulare create de corpurile cereşti mai grele fac ca alte corpuri mai uşoare sa execute o miscare elipsoidala in jurul lor. Acesta e mecanismul gravitaţiei.

 

   Aceasta teorie a relativitaţii generale care explică forţa de atracţie dintre corpurile cereşti nu e valabilă la nivelul structurii unui atom unde forta gravitaţiei e insignifiantă. Totusi o stea intreaga se transforma intr-un mic atom prin fenomenul de "gaură neagră". Legile teoriei relativitatii, care spun că Universul e 100% predictibil sunt convertite la legile mecanicii cuantice, legi bazate pe principiul probabilitaţii matematice, adica pe INCERTITUDINE. Ce formula ar putea unii doua seturi de legi bazate pe principii opuse? Predictibilitate versus probabilitate? "Teoria stringurilor" e o alegorie pentru căntările ingerilor din Cer, des pomenite in Biblie? String-ul din aceasta teorie reprezintă o coardă care vibreaza in toate planurile posibile ale spatiului, un fir de energie ca un cerc, mai mic de cat orice particula subatomica. String-ul reprezinta acea unitate de lumina-energie care contine in ea toate formele de energie, gravitationala, electro-magnetica, nucleara, etc. S-ar putea ca Teoria Stringurilor sa ramana doar o ipoteza imposibil de dovedit. Ceea ce frapeaza e faptul ca fizica, considerata o stiinta exacta, se dovedeste a nu mai fi chiar atat de exacta din moment ce anumite ecuatii nu sunt general aplicabile in tot universul material si la orice scara. Exact ca paradoxul dualitatii unda-corpuscul manifestat in spectrul electro-magnetic. Acest paradox spune ca lumina e in acelasi timp si unda si corpuscul, ca si cum am spune ca un zid e simultan facut din maimulte caramizi dar in acelasi timp doar din una singura. Sunt legi care dovedesc ca lumina e doar o unda. Iar alte legi demonstrate matematic arata ca lumina e formata din corpuscului - fotoni. 

Lumea tinde spre o cunoastere ABSOLUTA. Sun filozofi care sustin ca nu avem mijloacele de a obtine aceasta cunoastere.

Aparitia acestor paradoxruri in fizica sa fie dovada ca nu avem acces la o cunoastere absoluta?

 

"Am programat totul in asa fel ca adevarul sa nu poata fi descoperit" - The 13the Floor 1999, Motion Picture.
"I wanna play I game, the rules are simple, forgive or punish, live or die, make your choise" - Saw 3 2006, Motion Picture
 

    Ne oferă "cultura hollywoodiana" mostre de filozofie biblică în transpuneri din ce in ce mai şocante care se indreapta spre aceeasi idee? E Biblia mai actuală ca niciodata, până şi în arta cinematografică? sam cinefilii să raspundă.  


 

Amprenta Big Bang-ului şi primele stele din Univers


     

Astronomii cred acum ca universul a crescut pana la dimensiunile sale astronomice plecand de la o marime submicroscopica in prima trilionime de secunda. Aceasta este concluzia obtinuta in urma noilor imagini, mai detaliate, obtinute de Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) – sonda care orbiteaza Pamantul si cartografiaza micile variatii ale radiatiei de fond.

Microundele care formeaza radiatia de fond se presupune ca sunt ramasita luminoasa a Big Bang-ului. Pe masura ce Universul s-a extins, lumina s-a "racit". Aceasta idee este consecinta corelatiei dintre temperatura si lungimea de unda a luminii – iar pe masura ce Universul s-a extins, lungimile de unda ale luminii s-au "labartat" din ce in ce mai mult.

Pe langa faptul ca WMAP a cartografiat variatiile de intensitate ale radiatiei de fond, sonda a obtinut acum primele informatii despre polarizarea radiatiei. Daca gandim in termeni de fotoni in loc de unde, polarizarea poate fi inteleasa ca o indicatie a felului in care fotonii se rotesc in jurul propriei lor axe – polarizarea este orientarea acestei axe de rotatie.

In imagine, petele colorate indica zonele mai "calde" (rosu) si mai "reci" (albastru). Liniile albe indica directia polarizarii luminii de fond.

Din cauza ca polarizarea a fost

afectata de primele stele, cercetatorii au putut sa deduca faptul ca acestea s-au format la aproximativ 400 de milioane de ani dupa Big Bang. Aceasta este o veste buna, ca sa spun asa, pentru ca estimarile anterioare erau cam de 200 milioane de ani, ceea ce nu parea suficient pentru ca stelele sa fi avut timp sa se formeze. Insa 400 milioane de ani par sa constituie o "epoca intunecata" suficient de lunga.

David Spergel, un astrofizician de la Princeton si membru al echipei WMAP, a spus ca noile imagini le-au permis sa-si formeze o idee despre masura in care anizotropiile radiatiei de fond sunt anterioare formarii stelelor sau sunt o consecinta a stelelor.

Acest lucru a eliminat anumite teorii ale inflatiei si a indicat ca expansiunea Universului de la zero la aproximativ marimea actuala a durat numai o trilionime de secunda, a spus Brian Greene, un fizician teoretician de la Universitatea Columbia.

"Eu sunt uluit de faptul ca putem spune ceva despre ce s-a intamplat in prima trilionime de viata a Universului, insa chiar putem", a spus Charles L. Bennett, principalul cercetator de la WMAP si profesor la Departamentul de Fizica si Astronomie Henry A. Rowland de la Universitatea Johns Hopkins. "Nu am mai putut niciodata pana acum sa intelegem Universul 'nou-nascut' cu o asemenea precizie. Se pare ca acest 'nou-nascut' a avut o perioada de crestere accelerata, care ar fi alarmat pe orice mama sau tata."

In 2001, WMAP a atras atentia lumii cu imaginile sale detaliate care au permis oamenilor de stiinta sa deduca varsta Universului (13,7 miliarde de ani) si faptul ca este "plat" (adica nu este nici curbat ca o sfera gigantica si nici curbat in afara, ca o mare sa).

In plus, imaginile acestea i-au convins pe cei mai multi astronomi ca cea mai mare parte din Univers este formata din materie intunecata (un tip de materie despre care se presupune ca nu ar interactiona cu fotonii in nici un fel – ci interactioneaza numai gravitational), si ca exista o mare cantitate de energie intunecata (adica o forta anti-gravitationala care este responsabila pentru faptul ca Universul nu numai ca este in expansiune, ci este in expansiune accelerata). Cu toate acestea, unii fizicieni cred ca materia intunecata si energia intunecata nu sunt decat semnele faptului ca teoria gravitatiei pe care o avem in prezent (teoria generala a relativitatii a lui Einstein) este gresita la scara mare (sau mai bine spus si la scara mare, pentru ca se stie ca ea este gresita la scara cuantica).

Pictures credit: NASA/WMAP Science Team, 17th of March 2006 (sursa: http://news.softpedia.com/news/Amprenta-Big-Bang-ului-si-primele-stele-din-Univers-ro-19880.shtml)


 

De ce ştiinţa nu poate anula religia? ("Cine suntem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm?")

Din mai multe motive, iata cateva:


1. Nu toti oamenii pot intelege descoperirile ştiinţei motiv pentru care accepta raspunsuri venite de la ORICE religie, raspunsuri conforme cu aspiratiile lor pământeşti. Religia ofera raspunsul adecvat pentru ceea ce tu doresti deja, de aceea exista atat de multe religii.
 

2. Crestinii susţin ca isi pot dovedi religia prin profetii care se implinesc declarand ca stiinta nu poate explica profeţiile si nici nu-i va salva din lumea materiala care in opinia lor va avea un sfarsit.
 

3. Astronomii au dscoperit fenomene in univers care anuleaza formule din fizica pentru care s-au acordat premii Nobel, si anume relativitatea generala a lui Einstein sau mecanica cuantica a lui Bhor
a) în cadrul teoriei Big-Bang-ului, nu se poate explica cum dintr-un punct fara dimensiuni a luat nastere toata materia din univers. Nu avem ecuaţiile necesare pentru a explica EXACT fenomenul Big-Bang. Avem doar ecuaţiile care demonstreaza ca el a avut loc, nu si esenţa procesului

b) Fenomenul invers Big-Bang-ului, găurile negre, la fel, nu se poate explica ceea ce se petrece cu materia zdrobita la infinit in miezul unei gauri negre, aceasta monstruozitate a universului, unde se pare ca toate legile fizicii sunt anulate.


Practic nu se cunoaste nici o lege care poate explica STAREA MATERIEI intr-o gaura neagra sau in punctul primordial al Big Bang-ului.
Daca nu se cunoaste nici o LEGE, cum putem crede ca luat fiinta toata materia universului intr-un punct fara dimensiuni?
Cum e posibil ca toata materia stelara “sa moara” intr-o gaură neagră?
Nici intr-un caz nici in celalalt nu se pot folosi cele doua teorii de granita, Relativitatea lui Einstein sau mecanica cuantica a lui Bhor. Aceste doua teorii nu pot explica nimic din ce se intampla intr-o gaura neagra. Sau ce a fost in timpul Big Bang-ului.
Daca nu putem explica aceste fenomene, le putem nega existenta? Nu putem fiindca deja au fost inregistrate / detectate cu telescopul Hubble, inca din 1990. Dar se stia de ele mai demult cu ajutorul radio-telescoapelor.

Ce e de fapt ştiinţa? Cum a luat naştere?

La început ştiinţa a fost pur EMPIRICA-INTUITIVA. Se faceau experimente pana se obtinea un rezultat practic, care ducea la obtinerea unui produs util pe langa casa omului.

La fel cum un incepator poate invata INTUITIV sa foloseasca calculatorul, (multumita lui Bil Gates) la fel primii “cercetatori” au reusit sa faca descoperiri prin deductii logice (multumita cui?), fara insa a-şi putea explica fenomenul, vezi Newton care a descoperit formula atractiei gravitationale dar a murit fara sa stie de fapt ce e GRAVITATIA.
Mult mai tarziu, Einstein ne-a explicat pe intelesul TUTUROR, ce e gravitatia.

Dupa practicienii din fizica au aparut TEORETICIENII, cei care creau teorii izvorâte din nevoia de a explica un fenomen, teorii pe care cu greu le puteau testa in laborator.
Totusi, stiinta a ramas EMPIRICA, experimentala.
Tot ce nu poate fi testat in laborator, ramane in domeniul FILOZOFIEI. Iar filozofia, stim cu totii, e o gandire sterila („daca taceai, filozof ramaneai...se spune).
Daca e nevoie de teste, de experimente, pentru a confirma o teorie, inseamna ca stiinţa va rămâne in veci EMPIRICĂ. De domeniul experimentului.

Einstein a refuzat pana la moarte sa creada in mecanica cuantica a lui Bhor, neavand puterea de a intelege cum la nivelul atomului dicteaza şansa, probabilitatea, iar la nivelul macrocosmosului dictează predictibilitatea. Einstein a declarat: “Dumnezeu nu arunca zaruri”.
Ce nu stia Einstein e ca Dumnezeu chiar daca arunca zarurile, ele se aranjeaza cum vrea El.

Pana acum, la marginile cunoasterii in fizica, s-a ajuns la paradoxuri. Paradoxul nu-l poti demonstra, nici demonta, î-l acceptam ca atare....prin credinţă. Dar el oricum exista, fie ca noi credem sau nu.


Concluzie: exista locuri in univers unde TOATE legile fizicii descoperite pana in prezent NU sunt VALABILE. Ba mai mult, ele intra in contradictie, se anuleaza reciproc. Atunci ce e stiinta? Aduce foloase doar pe lângă casa omului?